Rolmodel Boyan Slat

Boyan Slat is een jonge uitvinder die zich inzet voor het opruimen van het plastic afval in de zeeën en rivieren. Het bedrijf 'The Ocean Cleanup' komt van een profielwerkstuk van Slat op het vwo. Nadat Slat tijdens duiken in de zee in Griekenland geschrokken was van de hoeveelheid plastic in het water, begon hij met het ontwikkelen van een installatie om het drijvende kunststofafval op te vangen door gebruik te maken van de natuurlijke stroming in de zee. Zijn schoolproject, dat hij op het Grotius College in Delft heeft gedaan, won in 2012 een prijs van de TU Delft.

In 2012 begon hij aan een studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, maar Slat bleef tegelijkertijd zijn ontwerp verbeteren en richtte The Ocean Cleanup op. EenTedX presentatie die hij over het project hield ging eind maart 2013 viraal op internet. Het jaar daarop bracht een inzamelingsactie $2,2 miljoen op voor een test, met 38.000 donateurs uit 160 landen.

Na een hoop uitdagingen en commentaar van buitenaf heeft The Ocean Cleanup onlangs hun nieuwste project bekend gemaakt: River interceptor. Hieronder vind je verschillende video's over Bojan Slat om te laten zien wat 1 persoon kan doen en om studenten zich te realiseren wat plastic doet met de wereld.


Gekoppelde bestanden

RIVERS The Interceptor™ Explained The Ocean Cleanup.mp4

Downloaden

The Ocean Cleanup SYSTEM 001 Technology Explained.mp4

Downloaden

Zo ziet de grootste opruimactie op zee eruit.mp4

Downloaden